Zelf vlierbloesem siroop maken is super makkelijk, goedkoop en leuk om met kinderen te doen. Met deze tips, recepten en inspirerende variaties kun je de hele zomer genieten van frisse vlierbloesem siroop.
Gezondheidsvoordelen vlierbloesem
Vlierbloesem schijnt gezond te zijn en wordt daarom al eeuwen gebruikt bij dingen als verkoudheid, koorts, keelpijn, bronchitis, diabetes en constipatie. Siroop bevat natuurlijk wel veel suiker, dus ik zou dit met mate gebruiken anders vergroot je nog de kans op diabetes 😉 Voor de gezondere aanpak en recepten met gedroogde vlierbloesem kun je de blog lezen over vlierbloesem drogen.
Wanneer kun je vlierbloesem plukken?

De vlierbloesem (Sambucus Nigra) is een inheemse struik die ook bekend staat onder de namen: Arbre de Judas, Black-Berried Alder, Black Elder, Boor Tree, Bountry, Common Elder, Ellanwood, Ellhorn, European Alder, European Black Elder, European Black Elderflower, European Elderflower, European Elder Flower, Fleur de Sureau, Fleur de Sureau Noir, Flor de Saúco, Flos Sambuci, Hautbois, Haut Bois, Sambuc, Sambucus, Sambucus Flos, Sambucus Nigra Flos, Seuillon, Sureau Commun, Sureau Noir, Sussier, Sweet Elder.
Hij bloeit in mei en juni dus in die periode kun je ze door heel Nederland plukken. Als je weet hoe je een vlier identificeert, zie je deze opeens overal voorbij komen. Een paar fijne pluktips zijn:
- pluk het liefst op een zonnige dag, vlak nadat de ochtenddauw is opgedroogd
- pluk ze wat hoger in de struik zodat je schone vlierbloesems hebt, het liefst niet op een honden uitlaatplek
- kies bloemenschermen die fris van kleur zijn en nog vol stuifmeel zitten; vermijd bruine of uitgebloeide schermen
- pluk maximaal 10% van de struik zodat de beestjes ook van de vlier kunnen profiteren en de vlier bessen kan vormen
- raadpleeg eventueel de wildplukwijzer om vlieren in jouw regio te vinden
- schud niet met de vlierbloesem om beestjes te verwijderen, maar check de tip hieronder
Beestjes weg zonder spoelen & schudden!
Als je vlierbloesems plukt zul je al snel ontdekken dat ze veel kleine vliegjes en andere beestjes aantrekken. Deze kleine vriendjes wil je niet in recepten terugvinden en kun je met een handige truc wegjagen. Schud dus niet met de bloesems want dan verlies je veel van het stuifmeel dat voor het heerlijke aroma zorgt. Hetzelfde geldt voor afspoelen: niet doen! Pluk ze ‘s ochtends op een zonnige dag nadat de bloemenschermen zijn opgedroogd. Leg ze diezelfde dag zo lang mogelijk in de volle zon zodat de beestjes weg kruipen. Mocht er nog een enkeling achterblijven, filter je die later makkelijk weg met een koffiefilter, theedoek of kaasdoek.
Basisrecept vlierbloesem siroop
Zoals alle siropen bestaat vlierbloesem siroop grotendeels uit suiker. Maar je kunt variëren met de hoeveelheid en gebruikt bovendien kleine beetjes. Je kunt dus verantwoord genieten van een zelfgemaakte vlierbloesem siroop. Omdat ik zelf veel op gevoel kook, niet zo’n fan van zoet ben en omdat de grootte van bloemen verschilt, raad ik je aan om gewoon veel bloemen te plukken.
Vlierbloesem siroop – 1 liter
Equipment
- emmer
- pan
- schone theedoek of kaasdoek
- maatbeker
- lepel
- weegschaal
- gesteriliseerde fles
- label maker
Ingredients
- 1 emmer vlierbloesem bloemen
- 800-1000 gram suiker
- 20 gram citroenzuur of:
- 5 biologische citroenen
Instructions
- Vul 's ochtends een emmer, mand of tas met droge, vers geplukte bloesem schermen.
- Leg ze idealiter een aantal uren in de zon zodat beestjes zoveel mogelijk verdwijnen.
- Verwijder de bladeren en (een deel van) de stelen omdat dit bitter smaakt.
- Doe de bloesems vervolgens in een grote pan en vul deze met water zodat ze net onder water staan. Je kunt ze afdekken met een bord en wat extra gewicht zodat ze onder water blijven staan. Laat dit 24 uur trekken op een koele, donkere plek. Als je citroenen gebruikt in plaats van citroenzuur, kun je deze in plakken snijden en toevoegen.
- Verwijder na 24 uur de bloesem schermen uit de pan en zeef de vlierbloesems eruit. Dit kun je doen met een kaasdoek of schone theedoek. Schenk het bloesemwater daarna in een maatbeker zodat je weet hoeveel siroop je kunt maken en de verhoudingen hierop kan aanpassen.
- Weeg 20 gram citroenzuur en 800-1000 gram suiker af per liter bloesemwater. Of voeg de citroenplakken toe aan het mengsel.
- Doe het bloesemwater samen met de suiker en citroenen of citroenzuur in de pan. Breng het gehaal aan de kook en laat dit 3-4 minuten koken.
- Steriliseer ondertussen een glazen fles door deze uit te koken in een pak met water.
- Giet de siroop in de gesteriliseerde fles en pas op i.v.m. de hitte!
- Laat de siroop afkoelen en voorzie de fles van een label met inhoud en datum.
- Enjoy! Hieronder zie je een aantal receptjes die je met de siroop kunt maken.
Notes
Hoe lang is vlierbloesem siroop houdbaar?
Als je de siroop koel en donker bewaart, kun je deze vaak een jaar bewaren. Al vraag ik me af of dat je lukt, want deze siroop is te lekker om te laten staan. Mocht je het nou toch een tijdje laten staan, kan het stuifmeel in de siroop wat gaan “vlokken”. Dit is dus geen schimmel en kun je met wat schudden weer oplossen. Het is wel raadzaam om producten voor gebruik altijd even op geur en smaak te controleren om zeker te weten dat het nog goed is.
Recepten met vlierbloesem siroop
Vlier bloesem siroop kun je het hele jaar door gebruiken in zoete recepten. In de lente en zomer is het heerlijk in een glas bruisend water, prosecco of gin. ‘s Ochtends kun je het door je yoghurt of over wat fruit doen en ‘s avonds is het heerlijk over een bakje ijs. Maar je kunt vlierbloesem siroop ook net even anders gebruiken met deze recepten:
Vlierbloesem siroop waterijsjes
Vlierbloesem en meringue eclairs
Vlierbloesem prosecco met komkommer

Aardbeien vlierbloesem sorbetijs
Panna cotta met vlierbloesem siroop

Vlierbloesem citroen cake

Heb je een van deze dingen gemaakt of een ander tof recept? Tag me dan op Instagram: