Bij vegan zwarte bonen brownies trok ik altijd een wenkbrauw omhoog, maar bij deze brownies begin ik direct te kwijlen. Super makkelijk, soort van gezond en ze passen in bijna elk dieet.
Zwarte bonen brownies zijn veilig
Omdat dit een veganistisch recept is, zijn de brownies lactosevrij. Maar ze zijn ook nog eens glutenvrij en suikervrij. Zo kan iedereen met een gerust hart en geweten van deze brownies smullen. En als je ze in een leuke weckpot stopt, heb je een perfect cadeau voor iedere snoepkont.
Gezond tussendoortje of toetje
Oké ik moet toegeven dat je ook met deze vegan brownies wel aan het snoepen bent, want er zit chocolade in.. Maar verder zitten ze vol goede vezels en natuurlijke suikers dus je bent hiermee best goed bezig. Je kunt ze meenemen als tussendoortje tijdens je 16:00 dip of eten als toetje. Mocht je ze als dessert willen eten, kun je ze warm (lauw) serveren met een bolletje (vegan) ijs. Begin je al trek te krijgen? Ik probeer steeds vaker voor veganistische recepten te kiezen, want bloggers zoals Plant Bites bewijzen dat je aan smaak niets inlevert. Daarom deel ik nu ook graag mijn favo vegan brownie recept met jou:
Gezonde vegan brownies
Equipment
- Blender
- Steelpan
- Spatel
- Brownievorm of cakevorm
Ingredients
Beslag
- 250-260 gr zwarte bonen (uitlekgewicht) Let er op dat je geen zwarte bonen in chilisaus koopt en dat je ze vooraf goed afspoelt! Glazen potten zijn trouwens minder slecht voor je hormoonhuishouding dan blikken 🙂
- 2-3 bananen Gebruik 2 grote bananen of 3 kleine.
- 100 gr extra pure chocolade (vegan) Ik kocht een reep van 200 gram waarvan de helft in het basis beslag ging.
- 2 el kokosolie
- 1 tl kaneel
- snuf zout
- 1 vanille: peul, vanille aroma (1 tl) of een mespuntje vanille poeder.
- 1 handje walnoten
Glazuur
- 100 gr extra pure chocolade (vegan)
- 2 el kokosolie (ontgeurd)
- 1 snufje zout
Topping
- frambozen Handje vol is vaak voldoende
- 1 handje walnoten
Instructions
Beslag
- Verwarm de oven voor op 160 graden elektrisch, of 165 graden met hete lucht.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Spoel de zwarte bonen grondig af en laat ze uitlekken.
- Smelt de chocolade (100 gram) en kokosolie in een steelpannetje op laag vuur. Laat wat afkoelen.
- Blend de zwarte bonen samen met de bananen, kaneel, zout en vanille fijn in de blender.
- Roer het zwarte bonen mengsel door de chocolade.
- Hak een handje walnoten fijn en roer dit er ook doorheen.
- Giet het beslag in de bakvorm en bak dit midden in de over zo'n 30 minuten.
Glazuur
- Smelt in hetzelfde pannetje de andere 100 gram chocolade en 2 eetlepels kokosolie.
- Voeg nog een snufje zout toe als je daarvan houdt.
- Giet het glazuur op de brownie zodra deze is gebakken.
Topping
- Decoreer de brownie 50/50 met walnoten en frambozen.
- Heb je geduld? Laat de brownie dan ongeveer een uur afkoelen en smullen maar!
Onbezorgd beslag snoepen
Ben jij zo stoere bakker die wel eens van het beslag snoept? Dan kun jij of je kind dat veilig doen, want er zitten geen eieren in deze zwarte bonen brownies. Ik heb zelf die drang nooit tijdens het bakken, maar het is een prettig idee dat je met dit recept geen kans loopt op een salmonella vergiftiging.
Deel jouw brownies online!
