shampoo bar review ervaring test zepig.nl online webshop waar te koop winkel

Shampoo bar test: voordelen, nadelen & tips

Shampoo bars zijn milieuvriendelijk, besparen je geld en zouden ook nog eens goed zijn voor je haar. Maar ze brengen ook wat uitdagingen met zich mee omdat ze anders werken dan traditionele vloeibare shampoo’s. Hoe weet je bijvoorbeeld welke bar bij jouw haartype past of wat je moet doen als je tijdens de overgangsperiode vet haar krijgt? Ik geef je de tips & trics!

Wat zijn shampoo bars?

Shampoo bars zijn stukken shampoo in vaste vorm en worden steeds populairder. Je vindt ze onder namen als haarzeep, shampoo blok of shampoobar. Ze zijn meestal gemaakt van natuurlijke plantaardige oliën, boters, planten en kruiden en essentiële oliën. Omdat ze geen vloeistoffen bevatten, zijn ze geconcentreerder, zitten er vaak geen conserveringsmiddelen in en kun je ze plastic vrij of verpakkingsvrij kopen. Ze passen dus perfect in een vegan, zero of low waste lifestyle en zijn beter voor je portemonnee, het milieu en je hormoonhuishouding. Maar pas op, sommige shampoo bars bevatten alsnog irriterende ingrediënten zoals SLS. Je zult dus kritisch moeten kijken naar de ingrediëntenlijst als je dit soort bestanddelen wilt vermijden. Shampoo bars van merken als Lush en shampoobars.nl zien er fantastisch uit en werken goed, maar bevatten soms SLS. Just so you know!

Hoe gebruik je shampoo bars en hoe lang gaan ze mee?

Naast duurzaam en gezond zijn shampoo bars ook ontzettend makkelijk in gebruik zoals je in deze korte video van Lush kan zien (vanaf 1:23):

Als je op deze manier je haren wast, gaat een shampoo bar tot wel 80 wasbeurten mee. Dit staat gelijk aan drie plastic shampoo flessen en is dus een stuk goedkoper! Meestal moet je haar wel even wennen als je overstapt op een shampoo bar. Soms voelt het vet aan, maar dat zou na een paar weken over moeten gaan. Is dit niet het geval? Dan heb je misschien last van hard drinkwater waardoor de shampoo reageert met de vele mineralen in het water en je minder makkelijk kunt “opschuimen” en uitspoelen. Een oplossing is het gebruik van een appelcider azijn spoeling. Daarvoor verdun je 1 deel azijn op 1 of 2 delen water en spoel je hiermee je haren uit. In de volgende afbeelding zie je of het drinkwater in jouw regio hard of zacht is:

Voordelen & nadelen van shampoo bars:

Voordelen:

 • Ze zijn zuiverder dan vloeibare shampoo en maken conditioners daardoor vaak overbodig.
 • Shampoo bars zijn door hun zuivere karakter minder belastend voor je hormoonhuishouding.
 • Het zijn echte volume boosters.
 • Ze zijn duurzamer en milieuvriendelijk: ze worden plastic vrij verpakt, je doet er veel langer mee en veel merken produceren in Nederland.
 • Je bent goedkoper: één bar gaat tot 80 wasbeurten mee.
 • Ze zijn reisvriendelijk: omdat ze niet vloeibaar zijn, kunnen ze niet lekken en kun je ze ook probleemloos in je handbagage meenemen.

Nadelen:

 • Shampoo bars zijn door hun vettere samenstelling lastig uit te spoelen. In combinatie met hard water wordt dit nog wat moeilijker.
 • Je moet tijd investeren om rustig te experimenteren met de juiste shampoo bar en appelazijn spoeling.
 • Als je de shampoo bar niet op een speciale zeephouder op laat drogen, “smelt” deze heel snel.
 • Lang, krullend of poreus haar kan eerder pluizen en klitten. Kies daarom een shampoo bar die voor jouw haartype geschikt is.

Mijn test: shampoo bars & solid conditioner

Ik had de luxe dat ik van Zepig een aantal shampoo bars voor een droge hoofdhuid mocht testen. Dat leek me eerst een overbodige luxe, maar de meeste mensen moeten meerdere shampoo bars testen voordat ze de juiste hebben gevonden. Dit is ook meteen de reden dat ik je niet één specifieke shampoo bar kan aanraden omdat ieders haar en voorkeuren verschillen. Ik kan je wél aanraden om alvast zoveel mogelijk van anderen te leren en advies te vragen aan de experts zoals die van Zepig. Marcel heeft mij op basis van mijn wensen onwijs goed geadviseerd waardoor we een goede selectie van bars konden maken en ik dus gericht kon testen:

Een mooie selectie aan shampoo bars, waarvan alles in Nederland wordt gemaakt afgezien van Chagrin Valley (neem & tea tree) en Flow Cosmetics (hemp & peat)! Het zijn allemaal fijne shampoo bars die goed schuimen en volume geven. Voordat ik onderaan deze blog alle algemene voordelen op een rijtje zet, wil ik van deze selectie een paar dingen uitlichten:

 • Ik vind de haarzeep van Botma & van Bennekom verrweg het lekkerste ruiken want deze tropische geur knalt je neusgaten in. Love love love it!
 • De bars van Botma & van Bennekom en het Zeeplokaal vind ik het fijnst en meest minimalistisch verpakt. Deze passen het beste in een low waste lifestyle.
 • De verpakkingen van Helemaal Shae zijn ontworpen door een Nederlandse illustrator en zijn daardoor ware kunstwerkjes! Zodra ik weer weet welke dame ze heeft ontworpen, zal ik haar hierin linken.
 • De shampoo bar van Soap7 en Flow Cosmetics hebben een grovere structuur. Ik kan dit zeer waarderen, maar je moet ervan houden.
 • Alle Nederlandse zepen zijn van zulke goede kwaliteit dat ik deze het liefst blijf gebruiken. Scheelt weer reis- transportkosten en uitstoot.
 • De conditioner bar van Helemaal Shea (€12,95) werkte voor mij totaal niet. Wellicht heeft dit te maken met het harde water in mijn regio, maar ik hou het voorlopig bij een appelcider azijn spoeling.

Voor mij is een succesvolle shampoo barroutine nog steeds een #workinprogress omdat ik de perfecte combinatie van shampoo bar en azijnspoeling nog moet uitvogelen. Ondanks deze zoektocht ben ik wel een groot fan van shampoo bars en blijf ik rustig verder testen tot ik mijn perfecte routine heb gevonden. De bars van Balade en Provence die Actually Anna testte, staan nog op mijn to-test lijstje 🙂

Shampoo bar: waar te koop?

Omdat shampoo bars steeds hipper worden, kun je ze online en offline op steeds meer plekken kopen. Fysieke winkels waar je shampoo bars kunt kopen zijn bijvoorbeeld: Holland & Barrett (vanaf €6,99), Kruidvat (vanaf €6,99), Etos (vanaf €4,95), Dille & Kamille (€4,95), Lush (€11,50) en zelfs Hema (€3 en gratis af te halen in de winkel!), Shampoobars.nl (vanaf €7,95). Check wel goed de ingrediëntenlijsten, want niet alle bars zijn even zuiver. Door te shoppen in fysieke winkels, bespaar je op verzendkosten en transportuitstoot. Gespecialiseerde webshops hebben echter een veel uitgebreider assortiment en geven je de mogelijkheid om meerdere testers te bestellen. Als je nog niet zeker weet welke shampoo bar het beste werkt voor jouw haar is dit ideaal. Zo bespaar je ontzettend veel geld en het weggooien van bars.

Waarom kopen en niet zelf maken?

Ik ben een groot voorstander van zelf zoveel mogelijk dingen maken. Dit is vaak veel goedkoper en je hebt meer controle over de ingrediënten. Op internet vliegen de DIY tutorials om zelf shampoo bars te maken je om de oren. In het geval van shampoo zul je mij alleen niet zien DIY’en omdat het ontzettend lastig is om de perfecte mix en verhoudingen te vinden, die voor jouw haartype of (droge) hoofdhuid werken. Ieder haartype is uniek en heeft een uitgebalanceerde mix van passende ingrediënten nodig. Als je wel zelf uitgebreid gaat DIY’en met zuivere (biologische) ingrediënten ben je veel duurder uit dan een kant en klare shampoo bar te kopen.

Mijn ervaring: voordelen & tips

Allereerst wil ik Zepig bedanken voor het persoonlijke advies en het beschikbaar stellen van de shampoo bars. Hierdoor kon ik verschillende bars testen die bij mijn haartype en hoofdhuid passen. Het grootste voordeel van online bestellen vind ik dan ook het uitgebreide aanbod van verschillende (Nederlandse!) merken shampoo bars. Omdat het aanbod in fysieke winkels beperkter is, zul je naar mijn mening sneller een shampoo bar vinden die bij jou past.

Hoewel mijn haar af en toe nog wat vet aanvoelt door de shampoo in combinatie met hard kraanwater, wegen de voordelen heel sterk op tegen de nadelen! Voor mij is het ontzettend belangrijk dat ik mijn hormoonhuishouding en het milieu zo min mogelijk belast. Daarom zal ik shampoo bars te blijven gebruiken. Zodra mijn laatste op is, wil ik graag die van Ethique uitproberen.

Ik had je graag één specifieke shampoo bar willen aanraden, maar dit is te afhankelijk van je haartype en voorkeuren. Je zult dus zelf mogen experimenteren en leren 🙂

Volg je me al op Insta voor meer soortgelijke en persoonlijke content?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email