OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Make-up organiseren in 5 stappen: geld, afval & tijd besparen

Ik ben gek op make-up maar kreeg dagelijks de kriebels van de ongeorganiseerde hoop producten waar ik elke ochtend gehaast in liep te graaien. Dus ging ik mijn make-up organiseren in zero waste style zodat ik mezelf irritaties, geld, afval en tijd bespaar. Ik deel vandaag mijn stappenplan en favoriete organizers.

Make-up organiseren in deze 5 stappen

Voordat ik je lekker ga maken met mooie organizers, is het handig om je make-up en verzorgingsproducten te organiseren. Zo kun je beter inschatten wat je uiteindelijk aan organizers nodig hebt en bespaar je weer geld en afval. Ik doorliep de volgende stappen:

1. Verzamel je essentials

Kwak al je make-up en verzorgingsproducten op een grote hoop. Ga vervolgens elk product na en bedenk of je dit meerdere keren per week gebruikt. Is het antwoord ja? Dan moet hij in je standaard stash komen te staan. Producten als een scrub of een smokey eye palette kunnen prima in een bewaardoos in de kast. Ook producten die je vaker zou willen gebruiken maar waarvan je weet dat je dat toch niet zal doen, kun je in een doos bewaren. Verzamel de producten per categorie zodat je ze straks makkelijker in de kast kunt plaatsen.

2. Inventariseer en voer onderhoud uit

Dit klinkt alsof je de banden van je auto moet verwisselen, maar ook je make-up producten hebben soms wat onderhoud nodig. Maak je kwasten schoon, bestel refills als je zero waste producten gebruikt en noteer voor jezelf welke producten bijna op zijn. Als je zo’n “bijna op” lijstje hebt, kun je gericht aanbiedingen in de gaten houden waarmee je goedkoper jouw favoriete producten koopt. En als je nog prima alternatieven hebt, kun je die in de tussentijd opmaken.

3. Prep je kast

Het is nu tijd om je kast voor te bereiden met fancy organizers, zero waste potjes en bakjes of antislip matjes. Bedenk hoe je het fijnste werkt en pas je indeling daar op aan. Ik werk meestal van boven naar beneden, dus ik heb mijn gezichtsverzorging op de bovenste plank gezet en daaronder mijn make-up.

4. Terug de kast in

Tijd om je producten in de kast of organizer te zetten! Het is handig om ze van links naar rechts te zetten in de volgorde van gebruik. Ik heb dus de producten die ik als eerste aanbreng op mijn gezicht links staan en werk zo naar rechts toe. Dit bespaart je in de ochtend een hoop tijd en frustratie omdat je niet steeds hoeft te zoeken naar het eerstvolgende product.

5. Final check met Coco Chanel

Ben je blij met al je basics op een rij? Kijk dan nog eens kritisch of je elk product inderdaad meerdere keren per week gebruikt en volg het advies van Coco Chanel:

Before you leave the house, look in the mirror and take at least one thing off.

Haal het make-up of verzorgingsproduct dat je het minst gebruikt alsnog weg en kijk eens of dat goed bevalt!

Mijn zero waste make-up organizers

Ik nam je hierboven mee in mijn organisatieproces waarin ik op een zero waste manier mijn verzorgingsproducten en make-up organiseerde met spullen die ik al in huis had. Zo bespaarde ik afval en was ik super snel klaar. Noem het daarom een kwestie van ongeduldigheid en duurzaamheid. Ik werd beperkt door de diepte van onze spiegelkast en besloot daarom een oude Action yogamat als antislip matjes precies op maat te knippen. Verder gebruikte ik in eerste instantie een oude verpakking van de Beauty Kitchen bruisballen als borstelhouder maar later verruilde ik die voor een mooie Villeroy & Boch beker die ik van mijn moeder kreeg. Losse dingen als haarspeldjes en pincetten bewaar ik nu in mijn EcoTools blik. Om jou nog verder te inspireren deel ik hieronder wat mooie organizers en zero waste tips voor een georganiseerde make-up kast.

Make-up organiseren in fancy organizers

Als je niet beperkt wordt door de dimensies van je kast of werkblad, kun je helemaal losgaan met mooie make-up organizers. Ik vind de bamboe dozen set en bamboe bijouteriedoos van Ikea (hierboven) om van te kwijlen. Op mijn Fems Faves pagina vind je de ultieme magnetische kwastenhouder. Maar ook deze organizers van Bol.com zijn erg mooi (klik op afb. voor meer info):

Labels are a girls best friend

Foto: Nesting with Grace

Labels laten mijn hart sneller kloppen want ze creëren direct orde en zien er minimalistisch uit. Dit zijn perfecte labels als je graag make-up en verzorgingsproducten maakt en nog steeds wilt weten wat waar in zit. Maar ook als je een deel van je producten in dozen opbergt, zijn ze ideaal. Ik heb een label maker van Hema en die werkt top.

Zero waste organizers

Foto’s: auteur onbekend

Ga in je huis op zoek naar andere mogelijke organizers zoals de glazen potten van luxe kaarsen. Even schoonmaken en je kunt er perfect je make-up borstels in bewaren. Werkt uiteraard ook voor dingen als tandenborstels, lipgloss en mascara. Zelf gebruik ik nu een beker die ik niet gebruikte omdat ik er te zuinig op was.

Rijst is je beste vriend

En dan heb ik het niet over rijstwater toners maar over rijstkorrels in je bekers of bakjes waarin je borstels bewaart. Door wat rijst toe te voegen, blijven je borstels steviger staan, wordt overtollig vocht geabsorbeerd en kun je spelen met de hoogte.

Ultieme eye candy maar niet je dagelijkse kost?

Foto: Gritty Pretty

Zet die producten enkel als decoratie neer in bijvoorbeeld je slaapkamer. Zo kun je er alsnog van genieten en staat het je ‘s ochtends niet in de weg. Hoewel mijn vriend het niet zou beamen, ben ik een fan van minimalisme. Hoe opgeruimder mijn omgeving, hoe opgeruimder mijn hoofd. Ik zou je dus niet aanraden om al je mooie verpakkingen direct in het zicht te zetten. Je zou bij meerdere eye candy items zelfs aan decoration rotation kunnen doen waarbij je af en toe je mooiste items omwisselt voor een andere.

Volg je me al op Insta voor meer van dit soort content?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email