femke-meijer-cosleeper-bednest-featured

Co-sleeping: wat is het en waarom koos ik voor het Bednest?

Co-sleeping betekent letterlijk ‘samen slapen’ en heeft nog steeds een alternatief bijsmaakje. Dat is jammer, want het is vooral een hele praktische en veilige manier van slapen! Bovendien krijg je hiermee meer slaap en dat wil je ab-so-luut. Daarom leg ik je precies uit wat co-sleeping is en deel ik mijn ervaring met de Bednest co-sleeper.

Disclaimer: ik heb een oververmoeid moederbrein, dus vergeef me eventuele typfoutjes!

Wat is co-sleeping?

Bij co-sleeping slaap je samen met je kindje (en partner) in dezelfde kamer zodat je kindje jou met z’n zintuigen kan waarnemen. Denk bijvoorbeeld aan ruiken, horen of voelen. Dit kan op twee manieren:

 • ouder en kind liggen in een eigen bed dat vlakbij of tegen elkaar aanstaat
 • ouder en kind liggen in hetzelfde bed; deze manier van samen slapen vraagt om wat extra veiligheidsmaatregelen zodat je kindje niet in de verstikking kan komen

Ik heb zelf voor de eerste manier van co-sleeping gekozen omdat ik mij hier het meest prettig bij voel. Het hielp mij om vooraf veel ervaringen van andere (groene) mama’s te lezen zoals die van Kari. Zij deelt haar ervaringen op haar blog.

Is co-sleeping veilig?

Kort antwoord: ja. Mits je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Omdat deze blog zich richt op samen slapen middels een co-sleeper, ga ik niet verder in op de veiligheidsmaatregelen voor samen slapen in een bed. Mocht je dat alsnog willen lezen in een andere blog: geef een gil!

Voor het veilig gebruiken van een co-sleeper geeft de consumentenbond
de volgende richtlijnen:

 • gebruik alleen een bedje mét een tussenhekje en sluit dat ’s nachts. Zo voorkom je dat je baby per ongeluk in het ouderlijk bed belandt terwijl je slaapt
 • let op de algemene veiligheidseisen van een ledikant of wieg en lees hoe je een babybedje veilig opmaakt
 • let er ook op dat het aanschuifbedje goed kan worden vastgemaakt, zodat jouw matras en het babymatras zonder spleet aansluiten
 • als je het hekje overdag niet sluit, houd dan steeds toezicht op je baby
 • gebruik (bijbehorende) hoofdbeschermers niet, dat kan de ademhaling van je baby belemmeren
 • gebruik géén co-sleepers voor tweelingen omdat meer dan één kind in een bedje het risico op wiegendood vergroot

Wil je specifiek weten welke co-sleeper je zonder zorgen kunt kiezen? In dit artikel staan verschillende merken genoemd die worden aangeraden en afgeraden. En je raadt het nooit (oke eigenlijk wel).. De co-sleeper van Bednest wordt aangeraden! Ik vind dit ook oprecht de beste co-sleeper die nu op de markt is.

Tot welke leeftijd kun je een co-sleeper veilig gebruiken?

Tot een kindje probeert te zitten of staan. Dit verschilt dus per kind. Zo was ik extréém traag en had ik bij wijze van spreken tot mijn derde in een co-sleeper kunnen liggen. Mijn dochter houdt daarentegen heel erg van bewegen, waardoor ik verwacht dat ze vrij snel kan zitten en staan. In de zomer van 2019 zullen wij verhuizen naar onze nieuwbouwwoning. Het liefst zou ik haar tot die tijd in de co-sleeper laten slapen, zodat ze met de verhuizing in een keer de overstap maakt naar haar eigen ledikant. Ze is dan al 7/8 maanden dus of dit gaat lukken, is nog maar de vraag.

Het Bednest is sowieso ontworpen om te gebruiken tot een leeftijd van 6 maanden of tot je kindje langer dan 82 centimeter is of wanneer ze zwaarder zijn dan 10 kilogram.

Waarom ik voor de co-sleeper van Bednest koos: alleen maar voordelen

Oké alleen maar voordelen is misschien niet realistisch, want met een vanaf prijs van €399 is dit een van de duurste co-sleepers. Je krijgt alleen ook meteen het meeste voor je geld: het is een wieg, reiswieg, co-sleeper en mozesmand in een. En bovendien de mooiste en veiligste! Andere voordelen waarom je misschien voor het Bednest zou willen kiezen:

 • het wordt in Europa gemaakt van duurzame materialen
 • je hebt geen schroeven of gereedschap nodig om het in elkaar te zetten
 • je kunt de wieg in 7 verschillende standen zetten en is dus ideaal bij reflux
 • de wieg heeft twee zijpanelen die allebei gemakkelijk open kunnen
 • je hoeft dus niet je bed uit om ‘s nachts te voeden (win!!!!)
 • babyfoons met camera kunnen ook door het gaas van de zijpanelen je kindje tonen
 • je zet de wieg eenvoudig vast aan jouw bed waardoor je nooit rare spleten hebt waar je kindje in kan rollen
 • het Bednest kun je zonder extra handelingen van het onderstel tillen en is dus ook als reiswieg te gebruiken

Drie maanden verder: wat is mijn ervaring met het Bednest?

Wij gebruiken het Bednest nu al drie maanden en ik ben een extreem grote fan! Ik kan me oprecht niet voorstellen hoe ik de nachten door zou komen zonder deze fijne co-sleeper en vertel je graag waarom ik opnieuw voor het Bednest zou kiezen:

 • Omdat het Bednest ideaal is als je borstvoeding geeft en de voedingen dus niet kan afwisselen met je partner. Je haalt super snel het zijpaneel naar beneden en kunt aan de bak 😉
 • Soms heeft je kindje alleen even de bevestiging nodig dat je aanwezig bent, om weer in slaap te vallen. Ook in dit geval haal je snel even het zijpaneel naar beneden en kun je even knuffelen (en nog belangrijker: weer verder slapen).
 • Mijn dochter had net zoals veel andere kindjes last van reflux en gaf dus veel melk terug na een voeding. Het feit dat je het Bednest zo makkelijk in verschillende hoogtes en hoeken kunt instellen, is voor mij een hele grote plus gebleken.
 • Voor het eerst een nachtje weg met een baby is spannend! Het is daarom super fijn dat je van deze co-sleeper een reiswieg kunt maken die je makkelijk inklapt en meeneemt. Zo creëer je makkelijk een vertrouwde omgeving voor je kindje en jijzelf.
 • Last but not least: het is een hele duurzame investering. Zo wordt het Bednest in Europa geproduceerd van hoogwaardige materialen zoals FSC hout, lak op waterbasis en katoen. En je kunt het Bednest voor oneindig veel generaties gebruiken. Ook wel handig..

Wil je nog iets anders weten van mijn ervaring met het Bednest? Laat het dan even weten in de reacties hieronder!

X

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email