borstontsteking femke meijer homeopathie antibiotica natuurlijk middel mastitis borsten borstvoeding afbouwen

Borstontsteking tijdens borstvoeding of afbouwen? Dit natuurlijke middel helpt!

Borstvoeding vind ik iets heel bijzonders, maar het was ook spannend toen het minder ging en ik een beginnende borstontsteking te pakken had. Nadat ik alle online tips wanhopig had geprobeerd, vond ik offline pas de ultieme tip om een borstontsteking te voorkomen. Ik vertel je hoe ik bijna een borstontsteking kreeg en door welk natuurlijke middel ik dit meerdere keren kon voorkomen. Zo hoef je niet eerder te stoppen met borstvoeding of heb je minder last tijdens het afbouwen!

Wat is een borstontsteking?

Een borstontsteking heet ook wel mastitis en krijg je tijdens het geven van borstvoeding meestal als je borst niet goed wordt leeggedronken. Vaak krijg je maar in één kant een borstontsteking. Misschien leg je je baby niet helemaal goed of te weinig aan, drinkt je baby je borsten niet goed leeg of lukt het niet om je borsten leeg te kolven. In deze gevallen blijft er melk stilstaan in de melkgangen van je borst en kan je door de verstopping in je melkklieren een knobbel voelen. Deze ophoping van melk blokkeert het doorstromen van melk waardoor het een perfecte voedingsbodem vormt voor bacteriën. Die kleine wezentjes vind je op je huid of in de mond van je baby en kunnen een infectie veroorzaken.

Tip van Flip: de borstvoedingsbijbel

Voordat ik mijn kennis en ervaringen met je ga delen wil ik je alvast wijzen op ‘Het Nieuwe Borstvoedingsboek’. Lactatiekundigen Stefan Kleintjes en Gonneke Veldhuizen-Staas schreven dit makkelijk leesbare boek voor ouders die willen borstvoeden en voor ouders die dit niet willen of kunnen. Ik heb gemerkt dat je bij het geven van borstvoeding verschillende fasen doorloopt waardoor je regelmatig met nieuwe vragen komt te zitten. Dit boek geeft (naar mijn mening) antwoord op alle mogelijk vragen. Van de eerste weken, tot borstontstekingen en afbouwen. Voor mij is het een uitkomst om dit boek te kunnen raadplegen of te kunnen uitlenen aan vriendinnen en familie.

Hoe kreeg ik bijna een borstontsteking?

femke meijer draagzak charlie strand storchenwiege wandeling armed angels jas

Dit was ook precies de oorzaak van mijn -bijna- borstontsteking. Mijn dochter is vanaf de geboorte een hele slechte slaper en sliep elke dag alleen in de draagzak. Toen ze ruim 8 kilo woog en ik gemiddeld 10 kilometer per dag liep voor haar dutjes, vond ik het mooi geweest. Ik kreeg haar op ons bed aan het slapen, maar alleen als ze het hele dutje aan de borst lag. Hoewel ik een slaaptekort van hier tot China had, vond ik dit iets teveel van het goede en wilde ik haar leren om zonder borst in slaap te vallen.
En daar ging het fout..

Omdat ze nu haar ik-drink-mezelf-een-foodcoma momenten miste, dronk ze ineens veel minder. Daarom probeerde ik haar buiten de dutjes om zo vaak mogelijk aan te leggen, maar ze dronk nooit mijn borst leeg. Ik kreeg dus telkens een toeschietreflex (lees: volle boobies) zonder dat Charlie mijn borsten leeg dronk. Resultaat? Een gigantische harde bult van alle opgehoopte melk en een bijna borstontsteking.

Wat zijn de symptomen van een borstontsteking?

Je herkent een borstontsteking aan de volgende symptomen:

 • Pijnlijke en/of warme borst
 • Gezwollen borsten of harde plekken in de borst
 • Rode plekken op de borst
 • Koorts
 • Pijn tijdens het geven van borstvoeding

Als je langer dan 24 uur last hebt van deze klachten, moet je zeker naar de huisarts gaan. Waarschijnlijk geeft hij je een antibioticakuur als je inderdaad een ontsteking in je borst hebt. En groene hippie die ik ben, wilde ik er alles aan doen om geen antibioticakuur te moeten innemen.

Hoe voorkom je een borstontsteking?

Het kan handig zijn om je (vooraf) goed in te lezen in de wondere wereld van borstvoeding, of om een cursus te volgen. Dit heb ik nooit gedaan, waardoor ik het allemaal in de praktijk moest leren. Er zijn een aantal factoren die de kans op een borstontsteking vergroten:

 • Slechte hygiene
 • Spruw
 • Ontstoken tepel en/of tepelkloven
 • Verkoudheid of griep
 • Vermoeidheid en stress (die krijg je gratis bij het moederschap!)
 • Een te kort tongriempje van je baby
 • Overproductie
 • Knellende kleding
 • Een andere frequentie van voedingen

Dit laatste was bij mij dus het geval, maar kun je ook krijgen als je baby opeens gaat doorslapen. Daar zou ik zo voor tekenen nu ik het ultieme middel heb gevonden!

Hoe kom je van harde plekken en een borstontsteking af? De standaard tips

Online vind je heel veel tips om een borstontsteking te voorkomen of te behandelen. Bij mij hebben ze nooit geholpen, maar ik wil de belangrijkste tips toch met je delen:

 • Vaker voeden of kolven zodat de melk weer goed gaat stromen. Leg je baby zo vaak mogelijk aan en begin steeds met de pijnlijk borst. Voed je kindje in ieder geval elke 2 uur aan de zere borst en probeer de rest af te kolven als je baby net als Charlie je borst niet leegdrinkt. Let erop dat je goed aanlegt en ook de andere borst leeg laat drinken om daar een borstontsteking te voorkomen.
 • Verwarm voor het voeden je borst onder de douche of met een kruik. Zo gaan de melkkanaaltjes openstaan en krijg je een betere doorstroming en toeschietreflex. Koel na het voeden je borst om de pijn te verlichten.
 • Probeer de harde plekken tijdens en tussen de voedingen weg te masseren. Dit werkt bij mij alleen als ik in een warm bad lig en het gebruik in combinatie met Phytolacca Decandra.
 • Hang over je kind heen tijdens de voeding om gebruik te maken van de zwaartekracht.
 • Leg je kind op zo’n manier aan dat haar tong aan de kant van de harde plek zit zodat die kant beter leeg gedronken wordt. Dit kan wat acrobatiek vereisen.
 • Breng een pasta van water en groene klei aan. Neem een eetlepel groene klei en meng dit met water tot je een smeerbare pasta hebt.
 • Hang je borst in een zoutbadje waarbij je zoveel mogelijk zout laat oplossen in kokend water. Laat het afkoelen totdat je er comfortabel je borst in kunt hangen en was naderhand je borst met water.
 • Neem rust. Probeer op welke manier ook wat meer rust in te bouwen zodat je goed kunt herstellen. Vraag je partner, familie, buren of vrienden om je te ontlasten bij de zorg van je kind en probeer tijdens de dutjes van je kind zelf ook even te gaan liggen. Die was kun je later ook opvouwen. Ik weet dat het makkelijker gezegd dan gedaan is, want mijn vriend zat bijvoorbeeld in het buitenland voor werk.. Maar waar een wil is, is een weg!

Het is zeker de moeite waard om dit allemaal te proberen zodra je tijdens de borstvoeding een knobbel voelt in je borst. Omdat het bij mij niet hielp, zocht ik welk medicijn (behalve een antibiotica kuur) kon helpen bij een borstontsteking..

Mijn heilige graal bij een (beginnende) borstontsteking: Phytolacca Decandra

phytolacca decandra d6 oplossing natuurlijk middel borstontsteking mastitis antibiotica knobbel borstvoeding

Ik kom uit een familie van homeopathie-mutsen, maar kwam pas achter dit homeopathische middel dankzij mijn buurvrouw. Op haar aanraden bestelde ik bij deonlinedrogist.nl Phytolacca Decandra d6 druppels en was ik binnen een paar uur al van mijn pijnlijke borst en verhoging af! Dit middel remt de melkproductie een klein beetje waardoor mijn borst binnen drie uur alweer soepel was. Het werkt na een of meerdere dosissen vaak perfect bij een steriele borstontsteking. Als je last hebt van een infectie in je borst, zul je toch aan de antibiotica moeten.

Voor mij en de vrouwen in mijn omgeving werkt dit natuurlijke middel echter perfect bij harde plekken, borstontstekingen en het afbouwen van borstvoeding. Daarom vind ik dit een absolute must have voor elke moeder en zou ik aanraden om eerst Phytolacca Decandra te proberen bij harde plekken of een borstontsteking. Disclaimer: ik ben niet medisch opgeleid en deel mijn eigen ervaring. Merk jij na een paar dosissen nou geen verschil, loop je al 24 uur met je klachten of heb je in beide borsten klachten? Ga dan direct naar de huisarts. Waarschijnlijk krijg je direct een antibioticakuur.

Nood breekt duurzame wetten

Ik voelde me echt beroerd en bestelde het ‘s ochtends bij de Online Drogist omdat het dan diezelfde dag al werd bezorgd. Niet duurzaam, maar zo voorkwam ik wel een antibioticakuur en dat vond ik belangrijker. Nog een dikke plus: je kunt altijd met online drogisten appen of bellen, ze hebben goede service en zijn lekker goedkoop.

Volg je me al op Insta voor meer soortgelijke en persoonlijke content?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email