boeken natuurlijke bevalling positieve bevallingsverhalen nina pierson mama'en

7 boeken die je fysiek en mentaal voorbereiden op een positieve bevalling

Vind je het spannend om (natuurlijk) te bevallen en wil je dit het liefst vanuit vertrouwen en positiviteit doen? Pak er dan eens een boek bij! Want met de juiste boeken kunnen jij en je geboortepartner je mentaal en fysiek voorbereiden op je bevalling. Je kunt de tips, kennis en positieve bevallingsverhalen gebruiken om je bevalling te transformeren tot een rustige en liefdevolle gebeurtenis voor jou en je baby. Waar of hoe je ook bevalt. Met een natuurlijke bevalling of een (geplande) keizersnede. Doula en ervaringsdeskundige Amy Joan deelt haar vijf favoriete boeken, die steeds worden aangevuld met de laatste favorieten van mij. Tijdens mijn eerste zwangerschap dacht ik dat ik vooral kennis moest hebben van hypnobirthing en fysiologische processen. Nu weet ik dat het leren van een relaxte mindset en omgeving veel meer effect heeft dan volgens de regeltjes ademhalen. En dit wil ik graag met je delen!

Voor het gemak linken we de boeken aan webshops waar je ze direct kunt kopen. Maar je kunt ze natuurlijk ook tweedehands (via bol.com) kopen of van familie en vriendinnen lenen!

1. Mama’en van Nina Pierson

Dit boek is de mama bijbel en bevat een compleet naslagwerk met meer dan 400 pagina’s aan waardevolle informatie. Zo lees je over alle aspecten die een rol spelen tijdens de zwangerschap, de geboorte en in de kraamtijd. Een boek waarin jij als vrouw centraal staat. Het boek bevat zowel wetenschappelijke informatie, als spirituele inzichten, yoga-oefeningen en voedzame recepten. Het is een zwaar boek dat met veel aandacht is vormgegeven. In de laatste edities vind je ook nog eens qr codes waarmee je relevante video’s en boeken over natuurlijke bevalling kunt vinden. Ook nadat je het boek uit hebt, zul je het er nog vaak bij pakken voor positieve bevallingsverhalen, inspiratie, tips en troost. Een prachtig boek om te geven, krijgen of kopen voor jezelf!

Nina heeft na haar boek Mama’en ook nog de Geboortebundel uitgebracht. Het bestaat uit verschillende positieve geboorteverhalen waarmee jij je -bewezen effectief- kunt voorbereiden op je eigen krachtige en magische bevalling. Dit staat boordevol wijsheden en ervaringen die je kunt meenemen in jouw eigen reis naar het moederschap.

natuurlijke bevalling positieve bevallingsverhalen ervaringen moeders nina pierson geboortebundel
Je kunt het boek kopen bij uitgeverij True Colors Publisher.

2. Vrije Geboorte van Anna Myrte Korteweg

Dit boek is het handboek waarin je alles kunt lezen over een bewuste en natuurlijke geboorte. Een boek dat vrouwen inspireert tot het beleven van een positieve en bekrachtigende bevalervaring. Het boek geeft praktische handvaten om dichter bij jezelf te komen en te blijven, je niet door angst te laten leiden maar te genieten van de zwangerschap, je vrouwelijke intuïtie te volgen en bewuste keuzes te maken. Met als leidraad: bevallen vanuit eigen regie. Wist je dat je bijvoorbeeld een mutsje na de geboorte kunt weigeren? Als je direct huid op huid contact kunt maken, hou jij het hoofdje van je baby lekker warm. Je kunt dan ook die babygeur maximaal opsnuiven waardoor je melkproductie ook makkelijker op gang komt. Een geroemd en veel gewaardeerd boek!

Anna Myrte schreef later samen met Jilke Pet het boek Mijn Reis Naar Binnen. Hiermee ga je van het lezen en denken over, naar voelen, visualiseren en creëren. Je gaat op praktische en creatieve wijze jouw positieve mindset en beval setting creëren. Denk onder andere aan schrijven, tekenen en knippen en plakken. Het staat vol met tips, tools, kennis, inzicht, ervaringsverhalen, meditaties, oefeningen en opdrachten. Met dit boek maakte Femke vertrouwde collages en affirmatie kaarten die ze tijdens haar droombevalling strak onder haar neus had. Mijn Reis Naar Binnen is een hele leuke en waardevolle aanvulling op Vrije Geboorte! Heb je lege notebooks meer? Kijk dan eens naar de prachtig blanco (teken)boeken van Paperblanks. Ze hebben zoveel sprookjesachtige boeken die je een leven lang kunt koesteren en doorgeven aan je (schoon)dochters.

3. The Birth Partner van Penny Simkin

the birth partner boeken positief bevallen geboortepartner bevalling geboorte

The Birth Partner is een Engelstalig boek en behoort écht tot een van mijn favoriete geboorteboeken. Het boek bevat complete en onmisbare informatie voor je partner, zus, moeder, vriendin, doula en eenieder die de rol van een geboortepartner inneemt. Er wordt uitgebreid besproken hoe je als geboortepartner de vrouw optimaal kunt ondersteunen vóór, tijdens en na de bevalling. Je leest over het belang van een vertrouwd en veilig geboorteteam, de voorbereiding op de bevalling, het verloop van een natuurlijke bevalling, maar ook de eventuele medische interventies en hoe je hiermee om kunt gaan. 

4. Bevallen op eigen kracht van Wendy Schouten

Bevallen op eigen kracht is een aanvulling op de boeken die al geschreven zijn over bevallingen. Het bevat een kritische beschouwing op de moderne verloskunde, het maakt je bewust van je eigen rol en helpt je bij het stellen van persoonlijke grenzen. Het boek geeft praktische tips die je kunt gebruiken om op eigen wijze veilig en ongecompliceerd te kunnen bevallen.  

5. Guide to Childbirth van Ina May Gaskin

Ina May’s Guide to Childbirth is een prachtig Engelstalig boek voor de zwangere vrouw en iedereen die haar ondersteunt. De eerste helft van het boek bevat een verzameling van positieve geboorteverhalen. Als doula raad ik vrouwen aan om positieve geboorteverhalen te lezen omdat het is bewezen om je effectief voor te bereiden op jouw bevalling. Het stimuleert je vertrouwen in het natuurlijke geboorteproces en dit vertrouwen helpt je te ontspannen tijdens de bevalling. De tweede helft van het boek gaat diep in op de kracht van het vrouwenlichaam en de verbinding tussen lichaam en geest. Op Ina May’s Instagram vind je veel positieve bevallingsverhalen, krachtige en inspirerende foto’s en video’s van bevallingen.

6. Positief over Bevalen van Millie Hill

Millie Hill schreef een toegankelijk boek over zwangerschap, positieve bevallingsverhalen en de kraamtijd. Het is nuchter en humoristisch geschreven en staat vol informatie over het maken van een geboorteplan, jouw keuzes en rechten in de verloskamer. met de allernieuwste informatie over het maken van het ultieme geboorteplan en je keuzes en rechten in de verloskamer. Het is gebaseerd op keiharde cijfers en positieve ervaringen van andere vrouwen. Dit boek zou ik iedereen aanraden, zeker ook aan vrouwen die zich niet direct herkennen in een meer spirituele benadering van bevallen.

Daarnaast stelde ze een kaartendek waarmee je stapsgewijs jouw ideale geboorteplan kunt samenstellen voor jouw natuurlijke bevalling. Of dat nou thuis of in het ziekenhuis is, voor een natuurlijke bevalling of voor een keizersnede. Dit kaartendek hielp mij enorm om het overzicht te bewaren en belangrijke zaken te scheiden van futiliteiten. Je kunt hiermee gemakkelijk een geboorteplan A en B maken! Heb je nog meer behoefte aan positiviteit over borstvoeding? Bekijk dan eens Positief over Borstvoeding.

the positive birth book visual birth plan cards kaartendek geboorteplan millie hill positief over bevallen

7. Tijdschrift Kiind & Kiindspeeltuin

Is het tijdschrift over natuurlijk ouderschap en komt elk kwartaal uit. Hoewel de tijdschriften van Kiind een mengelmoes zijn van artikelen over verschillende leeftijdscategorieën, is het naar mijn mening ook een goede voorbereiding op de bevalling zelf. Kiind barst altijd van de positieve bevallingsverhalen en deelt elke editie een kraamvrouw die ook terugblikt op de bevalling. Bovendien kun je lid worden van de Kiindspeeltuin: een online community waarbij je onder meer ervaringen kunt delen, lid kunt worden van geboortegroepen met dezelfde uitgerekende “data” en relevante cursussen kunt volgend die je ook voorbereiden op de bevalling, borstvoeding en kraamtijd.

Lees in mijn blog over Kiind en natuurlijk ouderschap alle bijzonderheden en een 10% kortingscode waarmee je je nog voordeliger kunt voorbereiden.

Hi, wat leuk dat je mijn gastblog hebt gelezen! Mijn naam is Amy Joan Berentsen, doula en voedingsdeskundige in Haarlem & omgeving (+ 40 km). Ben je op zoek naar begeleiding en ondersteuning voor jou en je partner tijdens de zwangerschap, bevalling en/of in de eerste fase van het ouderschap? Ik ontmoet je graag tijdens een vrijblijvende kennismaking. Klik hier om je in te schrijven. Voor meer info kan je terecht op mijn website: www.mammainstinct.nl

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email