OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Beste natuurlijke zonnebrand: vergelijk 39 zonnebrands

Zon, zee en… zonnebrand! Want met het zomerse zonnetje moet je nog beter smeren en het liefst met de beste natuurlijke zonnebrand. Maar wil je er eentje zonder schadelijke stoffen, die vegan en veilig voor jouw hormoonhuishouding of het koraalleven is? Lees hier waar je op moet letten en kies met dit vergelijkingsschema een natuurlijke zonnebrand die bij jou past.

Zon en smeer met mate

Goede zonbescherming is van groot belang, maar ik ben ook fan van onbeschermd de zon in gaan. Als je namelijk 15 tot 30 minuten per dag onbeschermd in aanraaking komt met de zon maak je meer vitamine D aan en geef je jouw immuunsysteem een dikke boost. Doe dit wel verstandig en kies voor de ochtend, late middag of avond en smeer je zeker tussen 11:00-16:00 goed in!

Wat is de beste natuurlijke zonnebrand?

Zonnebrand met een mineraal filter wordt als natuurlijke zonnebrand aangeduid. Minerale filters bestaan uit Titanium dioxide en/of Zink oxide. Andere zonnebrand producten gebruiken zogenaamd chemische filters die je hormonen verstoren, de voortplantingsorganen negatief beïnvloeden, de schildklierwerking en je vruchtbare cyclus veranderen. Ook zijn er ingrediënten die het risico op huidkanker vergroten. Hieronder lees je daar meer over. Ik zou je niet aanraden om enkel natuurlijke oliën te smeren omdat er vrij weinig onderzoek naar gedaan is en de SPF factor per persing kan variëren. Het veiligste is een natuurlijke zonnebrand met een mineraal filter dat als het ware op je huid blijft liggen en de huid niet penetreert.

Giftige stoffen in zonnebrand

Je vindt steeds meer natuurlijke zonnebrand producten in de winkel of in webshops. Maar als de term natuurlijk op de verpakking staat, betekent dit niet meteen dat je een “gezonde” zonnebrand te pakken hebt. Pas toen ik me begon te verdiepen in de schadelijke stoffen in (natuurlijke) zonnebrands, besefte ik me dat ik alsnog toxische stoffen op mijn huid smeerde. Het EWG heeft een heel duidelijk overzicht van actieve zonnebrand stoffen met daarin in welke mate het de huid penetreert, het de hormoonhuishouding verstoort of andere zorgelijke effecten.

Deze actieve zonnebrand stoffen dien je volgens het EWG te vermijden (de meest schadelijke stoffen staan bovenaan):

Oxybenzone en octinoxate zijn verreweg het schadelijkst voor het zeeleven. Verder is Vitamine A (Retinylpalmitaat) erg nadelig voor de voortplanting en ontwikkeling. Gemeen he? Het klinkt zo gezond, maar blijkt verre van gezond te zijn. Ook al lijkt de impact van bepaalde stoffen soms klein, kan het toch erg schadelijk zijn als je er veel van gebruikt zoals bij zonnebrand. Nog een paar tips:

Tip 1: Kies voor minerale filters van Titanium dioxide of Zink oxide die bestaan uit non-nano deeltjes! Daarover hieronder meer.

Tip 2: Zonnebrand producten in spray of poedervorm bevatten een hoger gehalte aan Titanium en Zink oxide en zijn daardoor schadelijker dan een product dat je moet smeren. Bovendien kun je de deeltjes dan inademen en zo longschade oplopen (IARC 2006b).

Tip 3: Kies als het kan voor gecoat zink of titanium dioxide. Als mineralen deeltjes namelijk gecoat zijn met inerte chemicaliën, blijven deze stabieler en zijn ze veiliger in gebruik.

Tip 4: Hou je zonnebrand in plastic flessen uit de zon. Als je deze flessen in de zon laat liggen veranderen door de warmte en zon bepaalde stoffen. Er kunnen dan schadelijke stoffen als weekmakers vrijkomen die je met smeren vervolgens weer binnen krijgt.

Verschil non-nano deeltjes vs nano deeltjes

non nano deeltjes particles natuurlijke zonnebrand schadelijk giftig

Minerale filters vormen een laag op de huid die het zonlicht weerkaatst zodat je beschermt bent tegen de schadelijke effecten van de zon. De minerale filters bestaan uit hele kleine deeltjes zink of titanium dioxide en komen voor in nano en non-nano formaat. Nano deeltjes zijn nog kleiner dan non-nano deeltjes en kunnen de huid penetreren wanneer je dit opsmeert.

Deze termen zeggen dus iets over het formaat en zouden je moeten helpen bij het kiezen van een veilige zonnebrand zonder nano deeltjes. Helaas wordt het gebruik van nano en non-nano deeltjes nog weinig gereguleerd en gebruiken sommige merken misleidende termen op de verpakkingen. Het kan dus zijn dat je een zonnebrand met zogenaamd non-nano filter koopt, dat eigenlijk nano deeltjes bevat. Zonnebrand producten die een witte waas achterlaten voelen voor mij daarom veiliger. Ze kunnen die witte waas achterlaten omdat de actieve stoffen nog op je huid blijven liggen. If that makes sense?

Voordelen non-nano deeltjes

 • hebben een hoge UVA bescherming
 • geven een directe bescherming na het aanbrengen
 • veroorzaken weinig tot geen huidirritatie
 • laten een witte waas achter zodat je ziet waar je al hebt gesmeerd (smeren iets moeilijker dan nano deeltjes)

Voordelen nano deeltjes

 • nano deeltjes geven een transparante zonnebrand
 • verhogen de SPF
 • zijn makkelijker om aan te brengen

En nu vraag je je wellicht af of je moet kiezen voor een hoge SPF of voor een hoge UVA bescherming?

Hoogste SPF ook de beste natuurlijke zonnebrand?

Heel simpel antwoord: nee. Volgens onderzoeken worden mensen misleid door producten die een hoge SPF zouden bevatten. En eerlijk is eerlijk: dat was ook altijd waarop ik mijn keuze baseerde, want een hoge SPF beschermt toch veel beter?

SPF = sun protection factor en maakt duidelijk hoeveel UVB-straling jouw zonnebrand absorbeert of reflecteert. Ofwel: hoe lang je de zon in kunt voordat je verbrandt want UVB straling veroorzaakt die welbekende rode, verbrande opperhuid.

Bij een SPF15 kun je 15 keer langer de zon in voordat je verbrandt dan wanneer je onbeschermd de zon in gaat. Als je normaal vijf minuten buiten kunt zijn zonder te verbranden is dat met een SPF15 ineens 5×15=75 minuten. Een SPF30 beschermt dus 30 keer langer en SPF50 beschermt je 50 keer langer. Interessant is dat de bescherming van een zonnebrand met SPF50 slechts 1,4% hoger is dan die met SPF30. Dit terwijl er veel meer actieve ingrediënten nodig zijn, die bijvoorbeeld je hormoonhuishouding kunnen verstoren.. En hoe hoger de SPF, hoe lager de bescherming tegen UVA straling. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een hoge SPF gebruiken zich dusdanig beschermt voelen, dat ze juist meer riscio lopen op huidschade omdat ze (te) lang in de zon blijven. De EWG spreekt dan ook zorgen uit dat producten met een hogere SPF/UVB bescherming op de lange termijn meer huidschade veroorzaken.

UVA & UVB: hoe zit dat dan?

zonnebrand uva uvb straling spf verbrand

Oke we weten dus dat de SPF staat voor sun protection factor en verklaart hoeveel UVB straling je zonnebrand kant absorberen of reflecteren voordat je verbrandt. En dat de kleinste (nano) deeltjes beter beschermen tegen deze UVB, maar dat je als gevolg minder beschermt bent tegen UVA-bescherming. Zowel UVA en UVB zijn de hele dag, het hele jaar door aanwezig. Fabrikanten van natuurlijke zonnebrand zoeken daarom naar de perfecte balans tussen transparante nano deeltjes en de “witte” non-nano deeltjes die beter beschermen tegen huidveroudering. De beste natuurlijke zonnebrand is er daarom eentje met een breed spectrum bescherming die je tegen UVA én UVB beschermt.

UVA – van Aging

UVA is UV straling die vroegtijdige huidveroudering veroorzaakt en de kans op huidkanker verhoogt. In tegenstelling tot UVB dringt UVA tot diep in je huid door en veroorzaakt daar rimpels en mutaties die kunnen uitgroeien tot huidkanker. Deze straling is voor veel mensen vrij onbekend en voel je niet in je huid doordringen. Het is dus erg belangrijk om je tegen UVA te beschermen als je lang en rimpelloos wilt leven. Een natuurlijke zonnebrand met non-nano deeltjes beschermt je normaliter beter tegen UVA.

UVB – van Burning

UVB veroorzaakt een rode, verbrande opperhuid als je te lang onvoldoende beschermd de zon in gaat. Zonnebrand producten met nano deeltjes beschermen je tegen deze straling. Hoe sterk die bescherming is, lees je af aan de SPF. Je kunt je ook met kleding beschermen tegen deze straling. Hoe dikker en dichter de stof is geweven, hoe hoger de bescherming. Hoeveel de SPF is van verschillende kledingstoffen vind je hier.

Misschien vind je dit belangrijk(er)

Een zonnebrand moet jou direct beschermen tegen verbranding door UVB straling en veroudering door UVA. Maar er zijn nog meer dingen die belangrijk kunnen zijn bij het kiezen van de beste natuurlijke zonnebrand. Kies er een die bij jouw wensen past zoals:

 • vegan
 • dierproefvrij
 • parfumvrij/hypoallergeen
 • vrij van conserveringsmiddelen als parabenen en phenoxyethanol
 • plasticvrij verpakte zonnebrand

Om te kijken of een zonnebrand aan jouw wensen voldoet kun je de keurmerken checken of de ingrediëntenlijst even nalopen.

Reef safe: bescherm ook het zeeleven

Veel zonnebrand producten zijn super schadelijk voor het koraal en ander zeeleven. Door de aanwezigheid van bepaalde stoffen kunnen koraalriffen verbleken en ze onnodig blootstellen aan virussen met het afsterven van koraalriffen als gevolg. Koraalriffen zijn niet alleen prachtig maar ook heel belangrijk omdat ze:

 • de kustlijn beschermen tegen schade door sterke golfslag of tropische stormen
 • een leefomgeving en vluchthaven vormen voor ontelbaar veel organismen
 • de bron zijn voor stikstof en andere belangrijke voedingsstoffen voor veel zeeleven
 • koolstof en stikstof kunnen opslaan
 • een belangrijk onderdeel zijn van de voedselketen (met recycling)

Het kiezen van een zonnebrand met mineraal filter is de grootste stap die je kunt zetten. De chemische filters oxybenzone en octinoxate veroorzaken namelijk de meeste schade aan koraalriffen. Maar ook de minerale filters kunnen de koraalriffen en het zeeleven beschadigen als deze uit nano deeltjes bestaan. Kies daarom voor een zonnebrand met non-nano deeltjes die groter zijn dan 100 nanometer. Oh en onthoud: smeren is ook voor het koraalleven gezonder dan sprayen!

Beste natuurlijke zonnebrand: vergelijkingstabel

De zonnebrand producten in de vergelijkingstabel hieronder zijn indien mogelijk allemaal met een mineraal filter en SPF30. Om het overzicht te houden heb ik niet alle relevante aspecten meegenomen zoals conserveringsmiddelen. Als dit belangrijk voor je is, kun je dit zelf nog even nachecken bij jouw favorieten. Door op de dikgedrukte kenmerken te klikken, kun je sorteren op namen A-Z, prijs, type product, (vrij van) schadelijke stoffen etcetera. Verder kun je verticaal en horizontaal scrollen voor meer kenmerken. Enjoy:

Zonnebrand test: 10 zonnebrands

Ik heb van Big Green Smile, The Skin District in Haarlem en Oh-lief de volgende zonnebrand producten ontvangen om te testen:

1. Zonnebrand voor het gezicht

Zonnebrand speciaal voor het gezicht
Van links naar rechts: Suntribe, SMPL, Esse & Mad Hippies

1.1 Suntribe zonnebrand – speciaal voor watersport

Deze koraalrif veilige zonnebrand van Suntribe is speciaal ontwikkeld voor watersport en is dan ook de meest waterbestendige zonnebrand voor het gezicht die ik heb getest. Het bestaat uit slechts drie ingrediënten en is daarmee de meest zuivere zonnebrand die ik heb gevonden. Hij ruikt lekker naar kokos en je koopt hem voor €14,99 bij Big Green Smile. Voor gebruik moet je deze zonnebrand wel even opwarmen in de zon, in je zak of in je handen want hij smelt pas bij zo’n 23 graden. Zoals je van een dikke, non-nano zonnebrand mag verwachten, moet je iets harder je best doen bij het uitsmeren en laat deze wel een witte waas achter. Deze zou ik zeker aanraden voor op het strand en kun je gebruiken voor jezelf of je kindje.

1.2 SMPL zonnebrand

Deze zonnebrand van SMPL komt in een pompje van handzaam formaat en is daardoor erg makkelijk in gebruik. Hij is lekker dun en smeert goed uit zonder dat deze een witte waas achterlaat. De zonnebrand heeft een neutrale geur die wat naar shea boter ruikt. Ook deze is veilig voor koraalriffen en kun je probleemloos met je kindje delen. Een veilig product dat je kunt kopen bij The Skin District of SMPL zelf.

1.3 Probiotische zonnebrand van Esse

Het duurste, maar meest geavanceerde zonnebrandproduct in deze blog! De verzorgingsproducten van Esse zijn erop gericht om goede bacteriën te kunnen laten groeien op de huid zodat deze in topconditie blijft. Deze zonnebrand houdt het microbioom van de huid perfect in stand en is geschikt voor de meest gevoelige huid. Je smeert deze perfect uit zonder dat er een witte waas achterblijft. Ook fijn: de crème is licht gekleurd waardoor je er een egale teint aan over houdt. Dit product voelt het minste als “zonnebrand” aan en is de beste aanvulling op mijn skincare routine. Je koopt het voor €72 The Skin District online of in de salon in Haarlem en is perfect als je jouw zonnebrand-game naar een hoger niveau wilt tillen.

1.4 Mad Hippie facial SPF

Een van m’n andere favoriete zonnebrand crèmes is deze Mad Hippie facial SPF die ik voor €21,95 kocht bij Bewust Puur. Ik ben gek op de producten van Mad Hippie omdat ze altijd doen wat ze beloven en van mooie ingrediënten worden gemaakt. Deze crème smeert makkelijk, ruikt fris en past ook probleemloos in mijn skincare routine. Dankzij de avocado olie, wortelzaad olie en frambozenzaad olie is het een voedend en hydraterende crème. Mocht je de Esse zonnebrand te duur vinden, is dit een waardig alternatief.

2. Zonnebrand voor het lichaam

Van links naar rechts: Attitude, Naïf & We Love The Planet

2.1 Attitude zonnebrand

Een zonnebrand van €29,99 waar ik ontzettend blij van word, maar vele anderen misschien iets minder. Attitude heeft een minimalistische stijl en maakt mooie producten van zuivere ingrediënten waar ik vol vertrouwen voor zou kiezen. Deze zonnebrand is effectief en gezond en kun je dus voor het hele gezin gebruiken. Hij is dik, smeert lastiger uit dan andere producten en laat een lichte (vlokkige) witte waas achter zoals je op de foto ziet. Ik hou daarvan omdat je duidelijk ziet waar je hebt gesmeerd, maar mijn moeder noemde het klei…. Je moet hier dus van houden, maar onthoud hoe dan ook het merk Attitude dat je bij Big Green Smile kunt shoppen.

2.2 Naïf: allemans vriend

Deze zonnebrand van Naïf voor volwassenen, gooit hoge ogen bij menig influencer en ik snap waarom! Het smeert heel makkelijk, laat geen witte waas achter en ruikt ook nog eens lekker. Betekent dus wel dat je niet voor deze zonnebrand moet kiezen als je een parfumvrije variant zoekt. Ik ben ook fan van de verpakkingen, want ze zijn van bioplastic gemaakt en zijn niet glad waardoor je ze ook met zonnebrand-handen gemakkelijk vast kunt houden. Een zonnebrand van €21,95 waar ik vaak op terug zal grijpen.

2.3 Plasticvrije zonnebrand van We Love The Planet

De eerste plasticvrije zonnebrand die ik ben tegen gekomen! Ik gebruikte al met plezier deo’s van We love The Planet en was daarom erg benieuwd naar deze zonnebrand van €18,50. En eerlijk is eerlijk: ik zou deze niet aanraden.. De stick kun je wel gemakkelijk uit de verpakking duwen, maar brokkelt erg, is moeilijker aan te brengen en smeert ook minder uit. Je ziet op mijn arm een brok van de deodorant liggen en rechtsboven de stukjes die uitsteken. Hierdoor vond ik het wat kliederig werken. De zonnebrand laat een witte waas achter, wat ik persoonlijk niet erg vind. Deze zonnebrand bevat bovendien nano-deeltjes en is voor mij een reden om deze niet te gebruiken.

3. Zonnebrand voor de baby’s en kinderen

De zonnebrand van Alba Botanica bevat dusdanig ongezonde filters, dat ik deze verder niet meeneem in de reviews. Zie het vergelijkingsschema voor meer informatie.
Van links naar rechts: Naïf, Green People & Oh-lief

3.1 Naïf kids zonnebrand

Ik kan hier veel over zeggen, maar dit is net als de volwassenen variant een hele fijne zonnebrand. Hij is dun, smeert soepel uit en laat geen witte waas achter. Het is licht geparfumeerd, dus dat is een aandachtspunt indien je een parfumvrije zonnebrand zoekt. Ik vind de vormgeving van Naïf super tof gedaan, dus smeren wordt hiermee een feestje! De Naïf zonnebrand voor kinderen koop je voor €20,56.

3.2 Green People zonnebrand voor kinderen

Een fijne zonnebrand lotion van Green People (€24,95) die vrolijk verpakt is en heel gemakkelijk aan te brengen is. Zoals je op de foto ziet is deze zonnebrand beige en laat hij geen (witte) waas achter. Ik heb als enige kanttekening dat dit filter uit nano deeltjes bestaat, waardoor deze voor mij persoonlijk afvalt. Verder alleen maar lof!

3.3. Oh-lief is lief voor mens en natuur

Zoals je op de foto kunt zien hebben we deze zonnebrand al enthousiast gebruikt. We gebruiken al 1,5 jaar met veel plezier de zonnebrand van Oh-lief en dit is nog steeds een van mijn favorieten. Meer over de 100% natuurlijke familie verzorgingsproducten lees je hier. Het is een stevige crème die gemakkelijk uitsmeert en een lichte gloed achterlaat. Hij is lekker vet en voed de huid goed. Omdat hij niet geparfumeerd is, ruikt daardoor wel wat “gezond”. Veel mensen kiezen voor deze zonnebrand als hun kind een gevoelige huid heeft. Oh en hij smeert trouwens ook perfect op volwassenen 😉 Je koopt deze online of bij Etos voor €24,95.

Goede webshops natuurlijke zonnebrand

Als je op zoek bent naar natuurlijke zonnebrand producten, kun je met een gerust hart shoppen bij de volgende webshops:

Dit zijn uiteraard niet alle goede webshops, maar wel mijn go-to webshops waar ik ook huishoudelijke artikelen, make-up, gezondheidsproducten en kleding of speelgoed shop.

Conclusie & tips om veilig te kiezen

Het is goed om je extra te verdiepen in de beste natuurlijke zonnebrand. Termen als natuurlijke zonnebrand of minerale filters betekenen niet direct dat het een gezonde zonnebrand is. Voor jezelf en de koraalriffen is het verstandig om zonnebrandproducten te kiezen met overwegend non-nano deeltjes en een breed spectrum bescherming tegen UVA en UVB stralen.

Non-nano betekent vaak een witte waas. Maar dat heeft mijn voorkeur omdat het de gezondste optie is en je (zeker bij kinderen) duidelijk ziet waar je hebt gesmeerd. De zonnebrand van Suntribe bevat de minste ingrediënten, de Soleo Organics zonnebrand komt het beste uit de EWG test en zelf ben ik fan geworden van de Attitude producten. Als je graag een transparante zonnebrand wilt voor je lichaam, zijn die van Naïf top! We Love The Planet heeft als enige een plasticvrije verpakking, maar vind ik de minst prettige als het op smeren aankomt. Ik ga zelf vanaf nu dagelijks een dagcreme of zonnebrand voor het gezicht smeren omdat ik niet wist dat bescherming tegen UVA zo belangrijk is! Die van Esse is fantastisch in je beauty routine en kreeg ik van de lieve Marlous van The Skin District in Haarlem. Ze heeft trouwens ook een webshop met veel mooie natuurlijke producten zoals INIKA mascara. Mocht je deze zonnebrand te duur vinden, is die van Mad Hippies een waardig alternatief.

Algemene natuurlijke zonnebrand tips die ik je wil meegeven:

 • smeren, kleren & weren (KWF) is de beste combinatie tegen UV straling
 • vermijd de bovengenoemde giftige actieve ingrediënten
 • vermijd ook toegevoegde insectenwerende ingrediënten
 • verkies cremes en lotions over sprays en poeders
 • kies zonnebrandproducten met een maximale spf50 factor; ik gebruik zelf een maximale SPF30 en draag meer beschermende kleding of zoek vaker de schaduw op
 • ga voor een breed spectrum bescherming (uva & uvb)
 • waterbestendig is een plus
 • nano filters van zink oxide zijn waarschijnlijk veiliger dan titanium dioxide (EWG)

Zie je iets graag toegevoegd of aangepast in deze blog?

Stuur me dan een berichtje in het contactformulier of op mijn Instagram.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email