zonnebrand huidverzorging zomer

6 holistische tips voor een mooie huid in de zomer

Yes, zomer! De temperatuur stijgt en de zonkracht neemt stevig toe. Van de zon krijg je een lekker bruin kleurtje, maar kan je huid ook beschadigd raken. Verbranding is een teken van zonschade dat direct zichtbaar is op je huid. Maar er gebeuren ook dingen die je minder snel ziet. Voorkom schade door de zon en maak je huid zomer-proof met deze 6 holistische tips de ideale huidverzorging in de zomer.

Schadelijke effecten van de zon

Word je ook blij zodra de zon schijnt en kan je niet wachten om de zon in te gaan? Doe dit dan voorzichtig want de zon kan best schadelijk zijn voor jouw huid:

1. Uitdroging en uitputting

De warmte van de zon kan je huid uitdrogen en de voorraad essentiële vetzuren uitputten. Hierdoor zal je huid er droog, schilferig en vroegtijdig gerimpeld uitzien en kun je last krijgen van jeuk. Daarnaast kunnen er door zonlicht pigmentstoornissen ontstaan, waardoor je vervelende pigmentvlekken krijgt. Als gevolg wordt de opperhuid dikker en gaat je huid er dof uitzien.

2. Beschadiging van colageen

De zon kan ook het collageen van je huid kan beschadigen en daar word je niet blij van want collageen is het eiwit dat de stevigheid van je huid behoudt. De afbraak van collageen in de diepere huidlagen kan daarom resulteren in vroegtijdige tekenen van huidveroudering.

Pas je beautyritueel aan

Je huid heeft in de zomer andere behoeften dan in de winter. Warmte zorgt ervoor dat ons talg vloeibaarder wordt waardoor je huid vetter gaat voelen. Als je gewend bent om normaal wat vettere crèmes te smeren zal dit waarschijnlijk niet comfortabel voelen in de zomer. Laat je crème niet gelijk liggen, maar pas je crème aan en kies voor een lichtere formule.

Blijf gehydrateerd

In de zomer raakt je huid sneller gedehydrateerd omdat je bijvoorbeeld meer zweet en je huid meer talg en afscheiding produceert. Drink daarom extra veel water en kies een crème of serum met een hoge concentratie hyaluronzuur. Hyaluronzuur is namelijk een echte vochtmagneet. Een gram hyaluronzuur kan meer dan 6 liter water opnemen!

Gebruik een gezonde SPF in je huidverzorging

Helaas is het vinden van de perfecte zonnecrème niet gemakkelijk. Het liefst wil je een zonnecrème die fijn aanvoelt, geen witte waas achterlaat, niet slecht is voor onze gezondheid en niet schadelijk is voor het milieu. Lees alle ins en outs in de grote natuurlijke zonnebrand blog en vergelijk zo’n 40 zonnebrand producten op schadelijke stoffen.
Zo zit er in veel zonnecrèmes slechte chemische ingrediënten zoals parabenen en phenoxyethanol. Maar ook slechte chemische UV-filters zoals Benzophenone-3, Oxybenzone en Homosalate. Deze ingrediënten doen niet veel goeds voor de huid en kunnen zelfs allergieën veroorzaken en hormoonverstorend werken. Ook bevatten sommige natuurlijke zonnebeschermingsproducten nanodeeltjes om een witte waas te voorkomen. Deze nanodeeltjes kunnen de huid makkelijk penetreren en zetten zich af in ons lichaamsweefsel en veroorzaken cel beschadiging. En om het nog erger te maken tast nanotechnologie ook nog eens het koraal aan.

Check dus goed de ingrediënten van jouw zonnecrème en maak een bewuste keuze. Mijn persoonlijke favoriete zonnecrèmes zijn die van Esse Probiotic Skincare en die van Skalaris.

Bescherming van binnenuit

Behalve een goede SPF is het heel belangrijk om hierbij te denken aan zonbescherming van binnenuit. Het slikken van Omega-3 vetzuren in combinatie met antioxidanten (zoals vitamine C) geeft een natuurlijke inwendige bescherming tegen het vormen van pigmentvlekken. Zelfs mensen die een zonne-allergie hebben kunnen na 2 weken slikken van de genoemde producten de zon prima verdragen.

Double-cleanse je huid na een zomerse dag

Heb je er een warme dag op zitten? Dan heb je waarschijnlijk extra goed gesmeerd met zonnebrand en wat meer gezweet dan normaal. Goed reinigen is dan belangrijk! Dat betekent niet dat je vaker moet reinigen, maar grondiger. Double cleanse is de oplossing! Begin met een cleanser op oliebasis zoals de Esse Cream Cleanser en gebruik daarna een reiniging met licht peelend effect zoals de Esse Gel Cleanser waarin salicylzuur verwerk zit.

Beauty Smoothies

I love Smoothies in de zomer en dan vooral groene Smoothies! Groene smoothies zorgen ervoor dat je ontzettend veel groente op een lekkere manier binnen kunt krijgen. En nee, dit smaakt absoluut niet vies. Als je eenmaal weet hoeveel fruit je nodig hebt om het voor jou lekker te maken, zijn groene smoothies echt heerlijk. Ik zie een smoothie ook als een manier om mijn voeding ‘voor te laten kauwen’. Een juiste spijsvertering is ontzettend belangrijk. En dat begint al in je mond. Goed kauwen is dus belangrijk en een smoothie doet al het grootste gedeelte voor je. Daarnaast balanceren groene smoothies de pH waarde van ons bloed en zorgen alle vezels ervoor dat onder andere afvalstoffen worden afgevoerd. Dit zorgt voor een stralende huid en gezonde haren.

Wil je meer fijne skintips horen van Marlous? Check dan skindistrict.nl of volg Skin District op Instagram.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email